#1

שפן הסלעים

תפוצה:
שפן הסלע מצוי במרבית אפריקה .
במזרח התיכון הוא נפוץ בחלקו המערבי של חצי האי ערב, בישראל ובחלקים מסוריה ומלבנון .
בישראל מצוי תת-המין שפן סלעים מצוי, הוא נפוץ בעיקר בחרמון, בכרמל, במדבר יהודה ובהר הנגב .
השפנים חיים על הקרקע או בנקיקי סלעים .

מזון:
השפן סלע הינו צמחוני, מזונו כולל אף צמחים רעילים .
הוא אוכל כמות מזון גדולה ביחס למשקל גופו וממעט לשתות מים .
לצורך איסוף המזון הוא יכול אף לטפס על עצים .

משפחה:
שפן, הוא בשמו המלא- שפן הסלעים, הוא בעל חיים ממשפחת השפניים .
השפנים מהווים את קבוצת בעלי החיים הקרובה ביותר לפיל .
תכונות משותפות לפיל -
1. מבנה העצמות בראש וברגליים דומים
2. לשפנים שני ניבים בלסת העליונה, שלא התפתחו כמו בפיל
3. סדר הגנים וחומצות האמינו דומה
4. לשניהם אשכים פנימיים הגדלים בעונת הרביה פי 20
5. בשניהם ההריון נמשך יחסית הרבה זמן
6. לנקבות שתי פטמות בין הרגליים הקדמיות
7. בניגוד לרוב היונקים הקטנים, השפנים נולדים עם עיניים פקוחות
8. אפילו הארגון החברתי של פילים ושפנים דומה



על החיה:
משקל: בין 2 ל- 4.5 ק"ג .
מראה: לשפן פרווה חומה קצרה, רגליים קצרות, אוזניים קטנות וגוף קטן ועגול .
אופי: השפן הוא בעל חיים חברתי, חי בעדרים המורכבים ממשפחות מספר .
בגרות: בסביבות גיל שלוש שנים הם מגיעים לממדים של שפן סלע בוגר .
שפן הסלע מגיע לבגרות מינית בגיל 16 חודשים .
תוחלת חיים: חי כ-10 שנים .

הריון ולידה:
הריון נקבת שפן הסלע אורך בין 6 ל-7 חודשים, שבסופם נולדים 2 עד 4 גורים .
הגורים נולדים מפותחים יחסית: עיניהם פקוחות עם היוולדן, וגם פרוותם שלמה .
הגורים מסוגלים לאכול מזון מוצק שבועיים לאחר לידתם, והם נגמלים מחלב אמם עשרה שבועות לאחר לידתם .

בלבול בין שפן, ארנב וארנבון:
"השפן הקטן שכח לסגור הדלת, הצטנן המסכן וקיבל נזלת ... לה לה לה אפצ'י ..."
"לשפן יש בית בין עצי הזית, תחת כרוב מאוד מתוק בית לו ירוק ירוק .."


בקרב דוברי העברית קיים בלבול בין שפן, הארנב והארנבון .

הסיבה לבלבול:
הסיבה לבלבול היא שהשפן אינו חי באירופה, ולכן היהודים באירופה, שלא הכירו את השפן, המוזכר בתנ"ך בצמוד לארנבת, חשבו שהכוונה היא לארנבון .


הארנבון, כפי הנראה, לא היה קיים בישראל בתקופת המקרא, אינם מותירים מקום רב לספק לגבי זהותו של השפן המקראי.

שוני:
השפן-
אינו שייך כלל לאותה משפחה של הארנב והארנבון, הוא הקטן מבין כולם, אזור המחייה הטבעי שלו הוא סלעים ולכן צבעי הפרווה שלו הם בעיקר חום כהה ושחור או מעט אפרפר- משום שאלו צבעי ההסוואה הטובים ביותר עבורו .
לשפן הסלעים כלל אין אוזניים ארוכות אלא אוזניים קטנטנות הנראות כמו חצאי עיגולים, זנבו קצר, גופו קטן ומעוגל והוא אינו מתאים לגידול ביתי .


ארנב-
הוא הגדול ביותר מבין השלושה, רגליו האחוריות גדולות וחזקות ולכן מתאימות לקפיצות ארוכות במיוחד-
מה שהופך אותו גם למהיר מאוד, אוזניו ארוכות מאוד ופרוותו רכה ונעימה וצבעיה לא קבועים .


ארנבון-
רגליו האחוריות בינוניות- גדולות יותר משל השפן אך קטנות יותר משל הארנב ,
גם גודל גופו בינוני ומשתנה מסוג לסוג, פרוותו רכה ונעימה וצבעיה משתנים ואינם קבועים .
אוזניו ארוכות יותר משל השפן, ופחות משל הארנב .


קרדיט לויקיפדיה, חוות האנטילופות בערבה, Petnet וגוגל (על התמונות).